Без категория

Как да почистите и сглобите карбуратора на вашия мотоциклет

Как да почистите и сглобите карбуратора на вашия мотоциклет

В ерата на електронното впръскване (инжекционите) карбураторите може да изглеждат като реликва от миналото – но това, което много мотористи обичат толкова много в тях, е, че когато имат проблеми, всъщност могат да ги установят и да ги поправят сами! За да ви помогнем да направите точно това, разгледайте нашето основно ръководство за почистване и сглобяване на карбуратора на вашия мотор.

От какво имате нужда

  • Ремонтен комплект за карборатор
  • Ръкавици
  • Препарат за почистване на карбуратор

Така или иначе, това е доста проста задача (просто не казвайте това на приятелите си, за да останат впечатлени, когато им кажете, че сте сглобили карбуратора си през уикенда). Разбира се, първото  нещо, което трябва да направите, е да свалите карбуратора си от мотоциклета.

Сваляне на вашия карбуратор

Изваждането на карбуратора от двигателя ще бъде много по-лесно за някои, отколкото за други. Ако имате късмет, всичко, което трябва да направите, е да започнете, като сложите чифт ръкавици. Работата с карборатора ви може да бъде малко объркана, особено ако все още не сте източили бензина. За да изпразните по-голямата част от бензина във вашата система, завъртете крана на изключително (ако вашият карбуратор се пълни с помпа игнорирайте това), за да изключите потока на гориво. Стартирайте двигателя си и го оставете да работи за около минута, преди да завъртите газта няколко пъти. Ще разберете, че сте изгорили по-голямата част от бензина в карбуратора, когато двигателят ви тъжно заглъхне и спре. Разбира се, все още ще има бензин в поплавковата камера, но ви препоръчваме да го източите, след като сте извадили карбуратора.

Следващата стъпка е да свалите резервоара, седалката и страничните капаци за лесен достъп до карбуратора. С по-новите мотоциклети ще откриете, че всмукателните колектори от карбуратора до двигателя трябва да са доста лесни за работа. За съжаление, това няма да е така с много по-старите мотоциклети. Разхлабете кръговите скоби на всички гумени колектори или дори ги свалете. Ако имате гумени колектори, които не са много гъвкави, може просто да ги измъкне напълно. Така или иначе, внимавайте да не ги огънете твърде силно, и да ги повредите.

След като разхлабите всмукателните колектори и ги избутате от пътя или ги свалите напълно, огледайте кутията на въздушния филтър. Ако смятате, че ще ви трябва повече място, за да откачите карбуратора и кутия е закрепена с болтове към рамката на мотоциклета, можете да развиете тези болтове. В този момент трябва да имате доста добър достъп до вашия карбуратор, което трябва да ви позволи да го извадите. Трябва да забележите, че има жило(а) на газта, маркуч за бензин, маркучи за преливане и вентилация, всички свързани към карбуратора. Преди да ги отделите, обърнете внимание как са насочени. Понякога може да бъде малко объркващо, когато се опитате да ги свържете отново, след като сте почистили карбуратора. Дори откриваме, че е полезно да направите няколко снимки, преди да ги откачите за всеки случай.

След като вашият карбуратор е изваден, отделете всички кабели и маркучи. Внимавайте за разливане на бензин. Въпреки че сте затворили крана и сте пуснали двигателя си на сухо, все още ще има малко остатъчен бензин в горивните тръбопроводи. След като карбураторите са отделени от вашия мотор, би трябвало да е по-лесно да източите остатъка от бензина от поплавъковата камера. Вземете купа или кофа, която да поставите под карбуратора, и развийте дренажния болт в най-ниската част на ваната. Това трябва да позволи на останалата част от горивото, която е във ваната, да се отцеди, което трябва да остави карбуратора доста сух.

Разглобяване

След като карбураторът ви се раздели от двигателя и се източи, ще трябва да го разглобявате част по част, за да почистите всичко и да проверите дали нещо трябва да бъде заменено. Това е частта, която може да превърне сглобяването на карбуратора от лесна съботна задача в кошмар. Не забравяйте да обърнете внимание откъде изваждате части, за да ги поставите обратно на правилното място. Особено ако това е първият път, когато ще надникнете във вътрешността на карбуратора, може да ви помогне ако имате бележник, в който да записвате и да запомняте къде отиват частите. (Нашата тайна е, че използваме фотоапарат, за да правим снимки, докато работим.)

Първото нещо, което трябва да демонтирате от вашия карбуратор, е поплавковата камера. За да направите това, развийте четирите винта, които я държат и ги оставете на сигурно място. Почукайте добре ваната с дръжката на отвертката, докато падне или можете да я отделите. Може да откриете, че е залепена в зависимост от това колко мръсна е вътрешността на карбуратора. След като я отделите, ще можете да видите добре колко боклук се е натрупал във вашия карбуратор и да прецените колко търкане и почистващ препарат за карбуратори ще ви трябват.

След това извадете дренажния болт за източване на ваната и проверете уплътнителя. Те имат тенденция да се износват и може да се наложи да бъдат сменени. Като цяло, рядко ще се налага да изваждате поплавъка на карбуратора, освен ако нещо не се е счупило вътре.

Как да почистите карбуратора на вашия мотоциклет

Карбураторът съдържа много малки жигльори, обикновено изработени от месинг, които също трябва да бъдат почистени старателно. Всяка част с малка дупка в нея обикновено се нарича така и в зависимост от модела на вашия карбуратор може да има 2, 3 или 4 от тях. Ако върховете на тези части имат шестостенна форма, те са завинтени във карбуратора и ще трябва да се развият, за да бъдат почистени. Ако горната част е кръгла, жигльора се притиска и обикновено има малък зегер, който го държи на място. Тъй като много ремонтни комплекти се предлагат със заместители за тях, ще можете да изхвърлите старите и да пропуснете болката от почистването. 

Накиснете жигльорите в почистващ препарат за карбуратори, за да разрушите по-голямата част от мръсотията, която се натрупва върху тях. Също така ще трябва да се уверите, че малките отвори са чисти. Опитайте да погледнете през отвора, за да проверите дали можете да виждате през него.

Ако не можете да видите нищо, има редица неща, които можете да направите, за да ги изчистите. Първо, направете най-простото нещо: накиснете ги в почистващ препарат за карбуратори. Често това е достатъчно, за да премахнете всяка мърсотия. Ако и това не работи, опитайте да използвате въздушен компресор, за да премахнете остатъка. Просто внимавайте да държите добре жигльора, за да не го изстреляте през стаята. Ако пак не стане, прекарайте нещо през отвора, за да изтласкате отпадъците. Просто бъдете внимателни, да не повредите жигльора. Ако нито един от тези съвети не помогне да се отървете от запушването, наистина ви остава само една опция: да го изварите по дяволите. Като пуснете този досаден жигльор в тенджера с вряща вода и го оставите да подскача за известно време, вие не само ще имате добър шанс да унищожите останалата част от натрупването, както и да задоволите разочарованието си. След като извадите жигльора, можете отново да използвате въздушен компресор, за да го почистите напълно.

След като извадите и почистите жигльорите, ще забележите, че има месингови тръби, разположени под мястото, където стоят. Това е държачът на жигльора, който гарантира, че той е на правилното място в точното време, за да се смесят горивото и въздуха и да се превърнат в сместа, необходима в горивната камера. За да го почистите, обърнете целия си карбуратор и извадете държача, като натиснете краищата му с дървена клечка. След като се освободят, накиснете ги в почистващ препарат за карбуратори и се уверете, че всички отвори са без остатъци.

За съжаление, не сте приключили с почистването на жигльорите си. Просто трябваше да запазим най-лошото за последно. Жигльора за празен ход контролира количеството газ, което се отделя, когато двигателят работи на празен ход и има тенденция да бъде в най-лошата форма. Тази малка джаджа може да се крие под гумена тапа и може да бъде завинтена с отверка. За да имате плавно работещ карбуратор на празен ход, ще ви трябва този жигльор да е супер чист. Ако ви е трудно да премахнете всички остатъци, опитайте всички стъпки, които сте преминали и с другите жигльори. Но ако не можете да прочистите жигльора за празен ход дори след всичко това, може просто да се наложи да купите изцяло нов. charkalaci.com разполага с цял набор от ремонтни комплекти, с включени всички видове игли, жигльори и уплътнения.

Вашият карбуратор има въздушен болт (или винт за гориво), който работи с жигльора за ниските обороти, за да регулира количеството въздух, смесен с горивото на празен ход. Този болт обикновено се намира или отстрани на карбуратора, или в долната му част. За да го премахнете, внимателно го развийте и ще видите пружина, метална шайба и гумена шайба. Проверете дали трябва да се сменят и след това ги оставете настрана, преди да почистите въздушния болт.

Вашата дроселова клапа е това, което казва на карбуратора колко гориво да подаде към 

двигателя. Подавате газ и нещо, наречено шибър, позволява подаване на повече гориво. В горната му част ще има гумена мембрана, която ще трябва да проверите за повреди. Ако видите някакви драскотини, ще трябва да смените цялата. От дъното на плъзгача трябва да стърчи игла, която влиза в емулсионната тръба, в чийто долен край е завит главния жигльор. Тя също ще трябва да бъде почистена и проверено за всякакви прорези или вдлъбнатини.

При механичните карбуратори, използвани най-често при двутактови двигатели или кросори четиритактови, шибърът ще бъде свързан към жилото(а) за газ. Тази част все пак ще се нуждае от добро почистване, преди да я монтирате в карбуратора си. След като го избършете закачете жилото и го пъхнете обратно в карбуратора, и проверете дали се плъзга гладко. Ако шибърът все още не се движи гладко, опитайте да го почистите със стоманена вата 0000 и почистете и вътрешната стена на карбуратора

Почистване

Вашият карбуратор вече трябва да бъде напълно изпразнен от всичките му части. Има няколко начина да почистите тялото на вашия карбуратор в зависимост от това с колко мръсотия е покрит. Един от най-лесните начини е просто да накиснете цялото устройство в кофа с почистващ препарат, докато по-голямата част от мръсотията се разгради и след това да го избършете. По този начин се изразходва малко повече почистващ препарат, така че можете да напръскате корпуса на вашия карбуратор и да почистите мръсотията с кърпа.

Уверете се, че са почистени всички дупки и проходи. Препоръчваме да направите това върху някаква кърпа или кутия, за да предотвратите изтичането на почистващото средство от отворите. Ако карбуратора ви е бил в доста лошо състояние, може да не е лоша идея да използвате въздушен компресор, за да продухвате въздух и да почистите проходите. Ако въздухът не минава докрай, това може да се дължи на запушване. Не забравяйте да проверите и почистете запушването, ако е такова.

Повторно сглобяване

Ако всичките ви части, включително карбураторното тяло, са чисти, сглобете го отново. Това е моментът, в който може да се зарадвате, че сте обърнали внимание при разглобяването на частите или сте направили снимки на стъпките, както и че сте ги поддържали организирани. Сменете частите като жигльорите и уплътненията с новите, които са в комплекта.

Изглежда, че има няколко неща, които са склонни да причиняват проблеми по време на повторното сглобяване на карбуратора. От една страна, ще искате да проверите отново дали мембраната е поставена правилно. Жигльорите не трябва да се пренатягат, но не трябва и да се оставят хлабави. Когато сменяте въздушния болт, уверете се, че шайбата, пружината и гумената шайба (които може да ви се наложи да смените с нови) също са на място. За да сте сигурни, че вашият въздушен болт пропуска правилното количество въздух, завийте го докрай и след това го развийте обратно няколко пъти. Ще искате да проверите сервизното си ръководство, за да видите колко трябва да е завит, но ако случайно нямате такова, общото правило е да го развиете 1 1/2 до 2 пъти.

И накрая, бъдете напълно сигурни, че уплътнението на поплавковата камера е на мястото си.

След като всичко е сглобено, може да се наложи да направите няколко бързи корекции. Ако имате механичен карбуратор, ще трябва да регулирате болта за празен ход отстрани, така че да не докосва шибъра. Ако вашият карбуратор има регулируем поплавък, не забравяйте да коригирате нивото на горивото според спецификациите в ръководството си. Едно нещо, което трябва да отбележите е, че когато има повече от един карбуратор, ще трябва да ги синхронизирате, след като ги почистите. Това е съвсем друга тема сама по себе си и може да бъде много сложна и обезсърчителна. 

Ако не се налага да синхронизирате и карбуратора ви е отново сглобен, просто го сложете обратно в двигателя си и го закачете обратно към всички жила и маркучи. След като стартирате мотора си (не забравяйте да върнете кранчето обратно във включено положение, разбира се), вашият карбуратор ще бъде като нов. И тогава можете да се похвалите на приятелите си за безумно трудната задача, която сте изпълнили сами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *