Без категория

Какъв тип е веригата ми?

Повечето мотоциклети имат ролкова верига, която предава мощност от скоростната кутия към задното колело. Тези вериги се предлагат в много размери в зависимост от типа и производителността на мотора. На пазара има два основни типа вериги за мотоциклети, вериги без уплътнение или „обикновени“ вериги и запечатани (O-пръстен, X-пръстен, Z-пръстен) вериги. Освен верижно задвижване, ремъчните и ролковите задвижвания също често се използват при мотоциклети. Ако искате да научите повече за тези различни видове, както и за най-често срещаните размери на веригата на мотоциклети, сте на правилното място.

Основи на мотоциклетната верига

Кои са петте основни части на мотоциклетната верига?

Петте основни компонента на обикновената мотоциклетна верига са както следва:

• Скоба / Нит

• Щифт (втулка)

• Ролка

• Външна планка

• Вътрешна планка

Освен тези компоненти, висококачествените мотоциклетни вериги имат гумени уплътнения (X, Z или О-пръстени) за уплътняване на връзките.

Какъв тип верига се използва в мотоциклет?

Като правило има два основни типа вериги за мотоциклети, обикновени, както и по-издръжливите запечатани вериги. За да бъдем по-точни, можем да разграничим мотоциклетните вериги в пет по-малки подкатегории:

• Редовни или „обикновени“ вериги за мотоциклети (незапечатани)

• Вериги за тежко натоварване (незапечатани)

• Вериги с О-пръстени

• Вериги с X-пръстен

• Вериги с Z-пръстен

Обикновените вериги се считат за стартови. Тези вериги се наричат ​​ „обикновени мотоциклетни вериги“, което означава, че нямат уплътнение и имат само метални части. Можете да видите тези стандартни неуплътнени вериги на по-малки мотоциклети със 125-250cc двигатели. Обикновените вериги са леки и достъпни, но не могат да понасят високопроизводителни двигатели и се износват по-бързо от останалите вериги. За разлика от тях, тежките мотоциклетни вериги са много по-издръжливи и предназначени за по-мощни мотоциклети. Тези издръжливи вериги обикновено се използват за кросови  мотори, както и за пистови със средно тегло. Запечатаните мотоциклетни вериги, както подсказва името им, имат уплътнения между вътрешните и външните плочи. Тези гумени уплътнения са предназначени да задържат мазнини във вътрешните компоненти. Нещо повече, те също така помагат да се предпази мръсотията от втулката и планката. В зависимост от дизайна на уплътнението, тези вериги често се обозначават като X-пръстен. О-пръстен или Z-пръстен мотоциклетни вериги. Въпреки че има малки разлики в техните дизайни (формата на гуменото уплътнение), може да се каже, че те са почти еквивалентни.

Основното предимство на тези вериги е, че те са много по-издръжливи и изискват по-малко поддръжка/настройка от обикновените вериги.

Как работи веригата за мотоциклет?

Веригата на мотоциклет работи по много прост начин. Всеки мотоциклет с верижно задвижване разполага с две зъбни колела, около които е увита веригата. Предното зъбно колело се задвижва от трансмисията докато задното зъбно колело е монтирано на задното колело. Веригата захваща предното зъбно колело и предава мощността на двигателя към задното колело.

Универсални ли са мотоциклетните вериги?

Да, безопасно е да се каже, че веригите за мотоциклети са универсални. Имайте предвид обаче, че веригите се предлагат в различни размери и пасват само на конкретни зъбни колела. Например, ако вашият велосипед има верига 525, това означава, че всяка верига 525 ще работи на вашия мотор (с точния брой връзки, разбира се). Но не можете да замените настоящата си верига с верига 428 или 530, тъй като те няма да съответстват на зъбните колела!

Следователно веригите на мотоциклети са специфични за зъбните колела, а не за самия мотоциклет

Мотоциклетните вериги са насочени?

Въпреки че веригите на мотоциклети нямат посока, посоката на скобата на главното звено е важна. От съображения за безопасност затвореният край на скобата трябва да е обърнат към посоката на движение на веригата, когато машината се движи напред.

Колко дълго ще издържи веригата на мотоциклет?

При правилна поддръжка и грижи една мотоциклетна верига може да издържи около 20 000-30 000 километра. Имайте предвид обаче, че това са само примерни цифри. Продължителността на живота на веригата за мотоциклети зависи от много фактори като нейното качество, производителността на мотора и условията на каране.

Ако карате бързо високопроизводителен мотоциклет, можете лесно да амортизирате веригата му за по-малко от 10 000 мили!

Какво се случва, ако веригата на мотоциклет се счупи?

Ако веригата се счупи, тя прекратява връзката между двигателя и задното колело. Това означава, че скъсаната верига ви оставя незабавно без никаква движеща сила, което може да бъде опасно по много начини. Нещо повече, в най-лошия сценарий веригата може да се увие около задното колело или задното зъбно колело. Това може да доведе до блокиране на задното колело!

Размери на веригата за мотоциклети

Какъв размер е веригата за мотоциклет?

Като правило, веригата на мотоциклет има три важни измерения, които са както следва:

• Наклон: разстоянието между центъра на щифтовете

• Вътрешна ширина: разстоянието между двете вътрешни плочи

• Номер на връзките: Колко брънки има във веригата

Нека видим какви са най-често срещаните размери на веригата на мотоциклети и какво означават номерата на веригата!

Как се измерват вериги за мотоциклети?

Що се отнася до размерите на веригата на мотоциклети, има много объркване. Това се дължи главно на факта, че има два стандарта, използвани за измерване на мотоциклетни вериги, ANSI (Американски национален институт за стандарти) и ISO или британския стандарт. Базираните в САЩ ANSI мотоциклетни вериги използват инчове като мерни единици и обикновено са обозначени с 25, 35, 40.43 и т.н. Въпреки че ISO (британски стандарт) основно използва метрични единици, размерът на мотоциклетните вериги често също се посочва в инчове.

Най-често използваните вериги за мотоциклети ISO са, както следва: 415,420,520,525,530,530,630.

Тъй като производствените изисквания, размери и оценки на натоварване на веригите British Standard са малко по-различни, с малки изключения ISO и ANSI веригите обикновено не са взаимозаменяеми.

Какво означават номерата на мотоциклетната верига?

Просто казано, номерата на веригата на мотоциклети се отнасят до размерите на веригата. Първата цифра в числото се отнася за стъпката, докато другите цифри са ширината на веригата. Цифрите, използвани при оразмеряването, всички са в осми от инча. Ето няколко примера:

• 4ХХ вериги: 4×1/8 = стъпка 4/8” (често наричана 1/2”)

• Вериги 5XX: 5×1/8 = стъпка 5/8”.

• Вериги 6XX: 6×1/8 = стъпка 6/8” (често наричана 3/4”)

Последните две цифри в номера на веригата на мотоциклет са ширината на веригата или по-точно разстоянието между двете вътрешни пластини.

• Вериги X20: 2 x 1/8″ = 2/8″ вътрешна ширина (често наричана 1/4″)

• Вериги X30: 3 x 1/8″ = 3/8″ вътрешна ширина

Объркан ли си?

Ако е така, моля, не се колебайте да разгледате таблицата с размери на веригата за мотоциклети по-долу.

За ваше удобство сме събрали размерите на най-често използваните вериги под един покрив!

Какъв размер е моята мотоциклетна верига?

Има основно три начина да разберете размера на веригата на вашия мотоциклет. Най-лесният начин е да проверите текущата верига, тъй като нейният размер обикновено е посочен от страната на веригата. Ако не, трябва да проверите ръководство на собственика, което обикновено ви казва необходимия размер на веригата, както и броя на връзките. Вероятно е вашият мотор да разполага с верига, която не е OEM, така че най-добрата практика е да измерите веригата.

Освен стъпката и вътрешната ширина, трябва да знаете и броя на връзките.

Ако не можете да намерите тази спецификация в ръководството, единственият ви избор е да разгледате по-отблизо текущата си верига и да преброите връзките.

Как се измерва верига на мотоциклет?

Можете лесно да измерите верига на мотоциклет с шублер. Просто измерете разстоянието между центъра на два щифта, за да получите стъпката, и разстоянието на двете вътрешни плочи, за да определите вътрешната ширина.

Как да се грижите за веригата на мотоциклета си?

Грижата за веригата на мотоциклет обикновено включва четири различни задачи, които са както следва:

Проверка (преди всяко каране!)

Почистване (300-600 километра)

Смазване (300-600 километра)

Регулиране (при необходимост)

One thought on “Какъв тип е веригата ми?

  1. fast lotto result каза:

    The information is very interesting

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *