Без категория

Обслужване на спирачните апарати

Безопасността на пътя е цел номер едно! За жалост много мотористи пренебрегват това. Обслужването на спирачните апарати е едно от нещата, които трябва да свършите по повод същата тази безопасност тази безопасност. Веднъж годишно или при закупуване на мотор е хубаво да се направи обслужване на спирачните апарати, за да сте сигурни на пътя.

Какво ни е нужно?

  • Смазка за спирачни апарати
  • Комплект с инструменти
  • Някакъв вариант на сапун
  • Четка за зъби или друга четка
  • Клещи папагали
  • Динамометричен ключ (не е задължително)
  • Ремонтен комплект за спирачен апарат

Да започнем с малко теория. Спирачните апарати според типа на своето закрепяне биват със страничен монтаж на болтовете (каквито са повечето) или радиални, със задно завити болтове. Но според начинът си на функциониране биват едностранни и двустранни. Едностранните най-често са еднобутални, в редки случаи двубутални и са плаващи спрямо супорта си (стойката която държи апарата към вилката). Двустранните апарати могат да са минимум двубутални и нататък цифрата може да върви винаги четна. Като правило еднобутаните са по-лесни за разглобяване. 

Да тръгнем малко по отдалеч. За да разглобим апарата първо трябва да сме го демонтирали. Най-често апаратите са захванати с нормални шестограмни болтове. С 10, 12, 13 или 14мм глава. По-рядко са с инбусен шестограм 5-6-8мм и още по-рядко с торкс 40-45-50. 

Как става самото сваляне?

Развиваме двата крепежни болта и внимателно издърпваме апарата от диска, като внимаваме да не одерем джантата или калника. Можем да ползваме парцал, с който да завием апарата и така да го издърпаме. Ако апарата е стиснал диска много силно ,можем да го размърдаме за да поохлаби. В краен случай можем да ползваме голяма отвертка или щанга за да го избутаме. 

Разглобяване на апарата

Вече сме свалили апарата. Едностранните са лесни – издърпваме супорта от водачите, махаме двете накладки и вече имаме достъп до буталото. Сега е момента да махнем капачката на спирачната помпа, най-често е с кръстата отвертка, и да погледнем колко спирачна течност има в нея и колко бистра е тя. Ако е съвсем на минумула можем да долеем до средата. Сега вече с много бавни и премерени движения трябва да помпим спирачката, като наблюдаваме спирачното бутало което е добре да е над някакъв съд, в който ще изтича спирачна течност.

Помпим бавно и методично докато буталото излезе от цилиндъра. Вече можем да развием спирачния маркуч от апарата, като го оставим да се изтече в съда който сме подготвили, а спирачния апарат можем да измием на течаща вода. След това внимателно подсушаваме. Спирачното бутало можем също да измием с вода, да забършем със суха кърпа и да огледаме за повреди – корозия, язви, надирания, налеп. Ако всичко с него е наред, го изчистваме и продължаваме напред. Ако има язви и дълбоки надирания, ще ни трябва по-пълен ремонтен комплект, който включва и бутала. 

В цилиндъра, от който изкарахме буталото има канал, в който се намира главния спирачен уплътнител. Той се изкарва с шило или малка отвертка. Развиваме болта за обзвъздушаване и продухваме с въздух освободилите се канали. Ако се наложи можем да използваме четка за зъби, за да изчистим добре канала, в който ще сложим новия уплътнител. Когато всичко е почистено и подсушено, сме готови да започнем обратното сглобяване.

Сглобяване на спирачния апарат

Поставяме новия уплътнител в канала на цилиндъра. Намазваме с фин слой смазка цилиндъра и буталото и много внимателно поставяме буталото в цилиндъра. Ако усетим някакво съпротивление, проверяваме дали уплътнителя не е захапан на криво. Наместваме го и опитваме отново. Буталото трябва да влезе лесно, натиснато само с пръсти. Водачите на супорта също имат гумени уплътнения. Старите трябва да се сменят с нови от комплекта, да се намажат със смазка и да се сглоби апарата и супорта. Поставяме новите накладки и можем да монтираме апарата на мястото му.

Добре е стягането на апарата да се извърши с динамометричен ключ по предписанията на производителя. Проверяваме в какво състояние са уплътнителните пръстени на спирачния маркуч. Ако всичко е наред можем да стегнем маркуча към апарата. Спирачната течност от помпата вече е напълно изтекла и можем да напълним нова. След като сме налели новата течност, трябва да дочакаме момента, в който тя ще прокапе от отвора за обезвъздушаване, след което завиваме щуцера. Следва обезвъздушаването, на което ще обърнем внимание в друга статия.

Двустранни апарати

При двустранните апарати имаме някои предизвикателства, с които да се справим. Демонтираме апарата, изкарваме накладките и започваме да помпаме спирачката докато срещуположните бутала се допрат едно в друго. Развиваме спирачния маркуч и предстои да разцепим апарата на две, за което ще трябва да развием 2-3-4 болта, които държат двете половини. Между двете половини ще намерим гумен о-пръстен, който вероятно е смачкан и трябва да се замени с нов от ремонтния комплект. Тук идва момента в който трябва да изкараме спирачните бутала. Тъй като няма как да го направим с налягането на спирачната помпа, ще трябва да използваме клещи папагали. Увиваме около частта от буталото, която се подава, сух парцал, стискаме с клещите и много внимателно въртим и издърпваме буталото навън. Целта е да не повредим покритието на буталото. След това всичко останало е като при еднобуталните.

Цялата процедура отнема не повече от един следобед, но може да спаси живота ви за доста дълго време. Не подценявайте своята безопасност и тази на околните.

One thought on “Обслужване на спирачните апарати

  1. Isabel каза:

    Thanks for the interesting content.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *